Malam tadi tak makan, pagi ni baru nak merasa. Jaga badan katakan. |
Sebelum nak masak, pastikan korang dah ada bahan2nye:
Beras basmathi- akak pkai extra long baru nmpak cantik.
Ayam
Cili Hijau
Cili Merah/ cili padi
Tomato
Limau Nipis
Daun Ketumbar
Bawang Merah
Minyak sapi
**ni bahan2 yg plg basic korang kene ader
Rempah :
Serbuk jintan putih
Serbuk ketumbar
Kayu Manis, bunga lawang, cengkih, pelaga
Biji lada hitam
Bay leaves
Rempah Kurma
**rempah ni plak , tambahan. Kalau xde pon xde masalah:
Rempah masala
Mixed Herbs
Mixed Herbs
Ni plak CARA2 nak buat :
1. U olls rendam dlu beras basmathi. Nanti masak pki beras rendam ni die akan jadik lembut n gebu .
(gambar akak lupe nak ambik)
2. SUP. Ok utk sup ni kena buat buat byk , utk stok masak jugak nanti.
(ni pun sama kes, lupe nak ambik gambar).
Ambil bawang besar 5-6 biji, tomato 5-6 biji , bay leaves 5-6 helai, lada hitam 6-10 biji, bunga lawang , cengkih, pelaga , cengkih & minyak. akak pkai myak zaitun, nak pki myk masak biasa pon leh je.
Panaskan minyak, masuk : bawang n tomato belah besar2 , n sume bahan tadi. Tumis smpi hancur tomato, then leh masuk kan kiub ayam/ daging n kaki/ leher or bhgian tulang ayam .ikut tekak masing2.
Tumis minyak . |
Tumis bahan sampi hancur tomato. |
Kejadian sebelum masukkan air. |
Jangan lupe letak biji lada hitam, serbuk jintan putih dan serbuk ketumbar. Tambah air, n smpi mendidih. Kemudian garam dan aji seckup rasa. Rasa ni ikut lah , ada yg x pakai aji, ade yg buat sendiri perasa, terpulang.
3. AYAM. Lepas tu, kita buat perapan ayam. Ayam basuh bersih. Letak minyak zaitun, madu (kalau x da, leh gnti gula biasa), garam , lada sulah, serbuk jintan putih lebih skit , serbuk ketumbar,serbuk masala n rempah kurma. Ayam ni ada pilihan cara masak; sama ada kukus pastu nnti layer dalam nasik@ masak guna myak sikit- ala2 gril. Ikut lah tekak u olls nak yg mane.
Ayam basuh bersih sambil selawat. |
Letak madu. |
Letak bahan perap lain. Akak tambah mixed herbs n perahan lemon |
Ayam yang tengah kukus. |
Ni pulak ayam versi goreng kalau U olls tak suke kukus . |
4. SAMBAL. Blend tomato 2 biji, cili hijau 2 biji, cili merah/ cili padi 2 biji( nak pedas tambah lagi), daun ketumbar segengam or lebih, limau nipis 1 biji yg besar, garam . Sukatan ni utk sekali blend, sbab blnder akak kecik juer. Yang ni leh makan 4-5 orang.
Lebihkan daun ketumbar utk bau yang sedap. |
6. SAYUR. Cili hijau, ptg2. Bawang merah potong kasar2. Limau nipis , potong 2 utk perahan sebelum makan.
7. NASI. Beras dah rendam tadi, basuh bersih n selawat. Blend 2-3 biji bawang besar, halia setengah inci- jgn banyak nanti pahit. Panaskan periuk, masukkan minyak sapi. Tumis, kayu manis , n bay leaves . Lepas tu masukkan bahan2 blend tadi. Dah pecah minyak, masukkan beras, garam dan air sup( jangan lupe tapis). Sukatan air , tips ialah : ukur dengan jari manis, letak jari atas beras yg rata dan paras air ikut garis pertama dekat jari manis taadi. In shaa Allah , nasi akan masak cantik. Tak kurang or lebih air. Masak api kecik je. Air dah keirng, masukkan daun ketumbar/ skli akar pon boleh, bawang yang dah potong bulat2 n cili hijau. Cucuk nasi buat lubang, letak air safron/ pewarna kuning.
Tutup periuk , biarkan sampai masak. Kacau dengan chopstik untuk pastikan nasi x hancur or patah,
Nasi yang tengah masak. |
Siap! Selamaat mencuba. Akak suka makan and masak Nasi arab ni. Sebab tu akak share info. Bukan sebab akak pandai sangat , Cuman nak kongsikan apa yg akak tahu. Harap sedap kat tekak u olls juga yea. Anda percaya, anda berjaya!
No comments:
Post a Comment