Monday, February 22, 2016

Nasi Arab Versi Campak2!

Salam u olls. Semalam akak buat Nasi Arab untuk 40 pax, ada orang order .Hari ni akak nak kongsi resepi Nasi Arab versi akak- jenis x sukat n main agak2 jer. U olls leh follow sbgai rujukan je, yang penting masak ni kene agak2 n asalkan rasa lebih kurang sama. Jangan pulak u olls marah sebab resepi ni x authentic kate omputih sebab ni versi akak yer. In shaa Allah akak akan share sekali tips nak pastikan masakan korang berjaya dari segi rasa ok.


jalwatijamaludin.blogspot.com
Malam tadi tak makan, pagi ni baru nak merasa. Jaga badan katakan.



Sebelum nak masak, pastikan korang dah ada bahan2nye:

Beras basmathi- akak pkai extra long baru nmpak cantik.
Ayam
Cili Hijau
Cili Merah/ cili padi
Tomato
Limau Nipis
Daun Ketumbar
Bawang Merah
Minyak sapi
**ni bahan2 yg plg basic korang kene ader


Rempah :
Serbuk jintan putih
Serbuk ketumbar
Kayu Manis, bunga lawang, cengkih, pelaga
Biji lada hitam
Bay leaves
Rempah Kurma

**rempah ni plak , tambahan. Kalau xde pon xde masalah:
Rempah masala
Mixed Herbs

Ni plak CARA2 nak buat :

1. U olls rendam dlu beras basmathi. Nanti masak pki beras rendam ni die akan jadik lembut n gebu .
(gambar akak lupe nak ambik)


2. SUP. Ok utk sup ni kena buat buat byk , utk stok masak jugak nanti. 
(ni pun sama kes, lupe nak ambik gambar).

Ambil bawang besar  5-6 biji, tomato 5-6 biji , bay leaves 5-6 helai, lada hitam 6-10 biji, bunga lawang , cengkih, pelaga , cengkih & minyak. akak pkai myak zaitun, nak pki myk masak biasa pon leh je.

Panaskan minyak, masuk : bawang n tomato belah besar2 , n sume bahan tadi. Tumis smpi hancur tomato, then leh masuk kan kiub ayam/ daging n kaki/ leher or bhgian tulang ayam .ikut tekak masing2.





jalwatijamaludin.blogspot.com
Tumis minyak .





jalwatijamaludin.blogspot.com






jalwatijamaludin.blogspot.com
Tumis bahan sampi hancur tomato.



jalwatijamaludin.blogspot.com
Jangan lupe bahan ni , sebelum letak perasa dan air.





jalwatijamaludin.blogspot.com
Kejadian sebelum masukkan air.



Jangan lupe letak biji lada hitam, serbuk jintan putih dan serbuk ketumbar. Tambah air, n smpi mendidih. Kemudian garam dan aji seckup rasa. Rasa ni ikut lah , ada yg x pakai aji, ade yg buat sendiri perasa, terpulang.

3. AYAM. Lepas tu, kita buat perapan ayam. Ayam basuh bersih. Letak minyak zaitun, madu (kalau x da, leh gnti gula biasa), garam , lada sulah, serbuk jintan putih lebih skit , serbuk ketumbar,serbuk masala n rempah kurma. Ayam ni ada pilihan cara masak; sama ada kukus pastu nnti layer dalam nasik@ masak guna myak sikit- ala2 gril. Ikut lah tekak u olls nak yg mane.




jalwatijamaludin.blogspot.com
Ayam basuh bersih sambil selawat.



jalwatijamaludin.blogspot.com
Letak madu.





jalwatijamaludin.blogspot.com
Letak bahan perap lain. Akak tambah mixed herbs n perahan lemon

jalwatijamaludin.blogspot.com
Ayam yang tengah kukus.




jalwatijamaludin.blogspot.com
Ni pulak ayam versi goreng kalau U olls  tak suke kukus .




4. SAMBAL. Blend tomato 2 biji, cili hijau 2 biji, cili merah/ cili padi 2 biji( nak pedas tambah lagi), daun ketumbar segengam or lebih, limau nipis 1 biji yg  besar, garam . Sukatan ni utk sekali blend, sbab blnder akak kecik juer. Yang ni leh makan 4-5 orang.




jalwatijamaludin.blogspot.com
Lebihkan daun ketumbar utk bau yang sedap.


6. SAYUR. Cili hijau, ptg2. Bawang merah potong kasar2. Limau nipis , potong 2 utk perahan sebelum makan.


7. NASI. Beras dah rendam tadi, basuh bersih n selawat. Blend 2-3 biji bawang besar, halia setengah inci- jgn banyak nanti pahit. Panaskan periuk, masukkan minyak sapi. Tumis, kayu manis , n bay leaves . Lepas tu masukkan bahan2 blend tadi. Dah pecah minyak, masukkan beras, garam dan air sup( jangan lupe tapis). Sukatan air  , tips ialah : ukur dengan jari manis, letak jari atas beras yg rata dan paras air ikut garis pertama dekat jari manis taadi. In shaa Allah , nasi akan masak cantik. Tak kurang or lebih air. Masak api kecik je. Air dah keirng, masukkan daun ketumbar/ skli akar pon boleh, bawang yang dah potong bulat2 n cili hijau. Cucuk nasi buat lubang, letak air safron/ pewarna kuning.
Tutup periuk , biarkan sampai masak. Kacau dengan chopstik untuk pastikan nasi x hancur or patah,


jalwatijamaludin.blogspot.com
Nasi yang tengah masak.


Siap! Selamaat mencuba. Akak suka makan and masak Nasi arab ni. Sebab tu akak share info. Bukan sebab akak pandai sangat , Cuman nak kongsikan apa yg akak tahu. Harap sedap kat tekak u olls juga yea. Anda percaya, anda berjaya!





No comments:

Post a Comment