Resepi ni akak dapat dalam group masakan kat FB , dah try dan memang menjadi . Gebu gebas kejadian kek tersebut. Paling bangge , mak mentue I pon puji sodap! Tapi memang sedap & credit tu owner asal yang share resepi tu , Pn Azlina Ina dr Klang! Yang best kek basic ni , leh makan camtu jer, atau korang nak letak topping cheese leleh pon boleh. Sume boleh lah, korang yang nak makan, ikut tekak memasing xde hal.
Ok utk bahan2 kek ni , simple je..
Bahan basah:
Telur 6 biji gred B( if gred A leh pakai 5 bijik je)
guala halus 1 cawan
esen vanila@ serbuk pon boleh
ovelette 1 sudu besar
Mix kan bahan2 ni slma 20minit. Akak punye mixer smpi stop sendiri sebab, kepanasan. Normal bila lame dah x pkai, pastu tetibe pkai smpi maximum kan...hehe
Selepas mix dalam 20minit, ni lah rupa kejadian bancuhan |
Bahan kering:
Tepung gandum 2cawan
1 sudu kecil kfc soda bicarbonate- rata x membukit
1 sudu kecil kfc baking powder-rata x membukit
(tapi akak x jpe sudu kfc , akak gnti guna 1/4 sudu kecil tp lebih kan skit)
**agak2 lah measure tu.jgn terlebih or kurng byk sgt
- then tapis n masuk kan kedalam mixture bahan basah tu skit2 slma 3-4 minit jer
3sudu besar butter yg dicair kan n dah sejukkan
3sudu besar minyak
- 2 bahan ni campur kan dan gaul 3-4 raound laju2 pki senduk je
-buat laju2, just utk msebatikan minyk n butter ke dalam adunan tadi.
adunan dah siap , boleh masuk kan dalam bekas acuan yg dah gris dgn butter n lapik dengan baking paper.
Corak ikut kreativiti msg2. Akak punye cakar ayam! hahaha |
Ok done, sebelum buat aadunan tu , kena pastikan oven dah panas kan dlu.
Bakar pada suhu 170 darjah celsius slma 15 minit, lpas tu turun kan suhu ke 150 darjah celsius slma 45 minit. *Bahagian nak check dah masak ke belum ni yg paling mencabatr.. Normally boleh cucuk guna lidi kan, tp ini x boleh yea! takot angin masuk n kek akan jadik turun tgh die. So untuk pastikan kek dah masak, sis2 sume kena lah goyang oven, dan tengok permukaan kek tu masih goyangn jugak atau pon tak. Kalau masih bergoyang , maksud nye belom masak lagi .
Mengebu jer sewaktu dibakar. Dan paling penting kek x pecah macam resepi yg akak pernah try |
Alhamdulillah, menjadi dan sedap kek akak. Resepi yg berjaya |
Selamat mencuba yea. In shaa Allah menjadi, dan jgn lupe baca selawat n bismillah sebelum mula.
Anda percaya, anda berjaya!!
No comments:
Post a Comment