Akak ni suka makan n sometimes (tapi macam selalu je..hikhik) craving sesuatu yang masak sendiri. Alhamdulillah , akak dapat talent masak dari arwah mak akak. Arwah mak akak ni suke sangat serve orang makan. Kalau masak tu , mesti orang yang makan akan puji sedap. Tapi akak x cakap lah akak masak sume sedap , tapi cukup lah sekadar sedap kat tekak akak ni hah. Sebab akak yang nak makan ye dopppp?
Ok ni die bahan2 resepi rendang ni ;
- AYAM 1 ekor/ separuh
- BAWANG BESAR 3 biji(kalau size sederhana ambik dalam 6 biji)
- CILI PADI 5-6 Biji( nak hot/ extra hot leh tambah ikut tekak u olls)
- SERAI 2 batang
- HALIA 1/2 inci (jgn byk2 , takot pahit)
- SANTAN rm2
- KERISIK paket kecik
- DAUN KUNYIT 2-3 helai
- ASAM KEPING 2-3 keping
- SERBUK KUNYIT 1 sudu kecik
- GARAM ikut sesedap rasa
- GULA sesedap rasa
Cara2 nak buat ;
- Basuh AYAM yg dah potong kecik2
- Blend bahan utama - bawang besar, cili padi, serai dan hali
- Panaskan kuali, dan masukkan bahan yang dah blend tadi.**tanpa miyak tau!
- Bau dah naik mcm sedap je, masukkan ayam dah bersih tadi
- Letak serbuk kunyit n asam keping
- Ayam dah msak, masukkan santan.Waktu ni dah boleh letak garam n gula / perasa ikut sesedap tekak.
- Santan dah kering sikit, leh masuk kan kerisik
- Kacau n tungu sebati dalam 2-3 minit, boleh la masuk kan daun kunyit yg dah hiris halus2.
- Siap! sonang ajo..
Tadaaa, ini lah hasil nye and its so simple.
Resepi ni inspired by nenek suami akak . Die tak ajar direct , cume ada satu hari akak datang umah die n die suruh alter rendang die buat . Waktu " tok"( panggilan nenek bagi org Kedah) nak buat rendang tu , bahan2 die tak cukup. Akak alter sikit2, then ase sodap lah pulak. Sebab sebelum ni buat , tak dpt rasa sodap mcm ni.
Ok, mane yang teringin nak buat leh lah follow resepi ni. Kalau u olls nak edit tambah/ kurangkan, boleh je.. U olls yg nak makan, ikut kesesuaian tekak masing2. In sha Allah, akan sedap dan menjadi. Selamat mencuba n jangan lupe baca selawat & bismillah,
No comments:
Post a Comment